Anne Ryom
Født i 1970 i Skagen

Lyd- & sangterapeut, stresscoach og musical storyteller.

I virkeligheden burde jeg vel kalde mig humanist. Jeg er nysgerrig på mennesker. Altså ud fra spørgsmålet om, “hvordan har du det – sådan dybt inde i dig?” Og så har jeg en dyb interesse og viden om, hvordan at stemme og sang kan hjælpe et menneske til et bedre liv med færre smerter, større livsglæde og nærvær.

Interessen stammer fra min barndom. Jeg er vokset op med en mor, der var syg. Og mit stærkeste ønske som barn var, at jeg kunne hjælpe hende til at få det bedre. Det gjorde jeg måske også ubevidst. Vi udviklede nemlig en livskunst, der bestod af livskraft og livsglæde gennem sang.

Jeg mistede min mor for mange år siden, men interessen for mennesker og lysten og evnen til at dele min viden om sangens helende kraft med andre mennesker, den har jeg stadig.

Mit sangeventyr begyndte som 5-årig. Min mor havde øje for mit talent til at røre menneskers hjerter med sang, så hun skubbede mig kærligt afsted til det lokale kirkekor.

Som 13-årig fik jeg tilbudt at optræde som muse og Drachmannspige  i Drachmannsklubben i Skagen. Det var en lærerig periode for en teenager, hvor jeg som halvprofessionel kom rundt i mange afkroge af Danmark med visesange og digte. Jeg finder det pudsigt at jeg ligesom Drachmanns oprindelige muser, selv den dag i dag faktisk er en form for muse. Mit arbejde er at inspirere og kaste lys for andre mennesker – også i svære tider.  4. hvid lukket mund smil

Som 17-årig rejste jeg til USA. Her fik jeg undervisning i sang og drama. Drømmen var at vende hjem for at søge om optagelse på teaterskolen. Men sådan var det ikke meningen det skulle gå.

Da jeg kom hjem blev jeg uddannet advokatsekretær. Og det lykkedes mig sideløbende med mit arbejde at læse MGK (forskolen til Konservatoriet). Det var et slid. Det teoretiske omkring musik er ikke min stærke side. Til gengæld rørte jeg stadig mennesker, når jeg sang. Jeg vidste derfor intuitivt, at Konservatoriet ikke var for mig.

En lærer havde imidlertid spottet mit talent. Han opfordrede mig til at søge job på Aalborg Teater. Og 1-2-3, så var jeg pludselig musicalsanger.

De følgende år skiftede jeg mellem at arbejde som sekretær, HR konsulent og som professionel sanger. Jeg underviste, satte kirkekoncerter op og sang ved forskellige konferencer og var selvfølgelig på teatret, når der var mulighed for det. Jeg fortsatte dannelsen af min stemme ved sangcoaches i både ind- og udland.

I 2003 tog jeg en modig beslutning. Jeg valgte at blive selvstændig og det har jeg været siden da. Først med workshops, udviklingsforløb og skræddersyede koncertindslag til procesoptimering i erhvervslivet. Men da jeg fik øjnene op for, hvordan sang hjalp på stress og ubalancer for den enkelte, så vendte jeg tilbage til det, som jeg altid har fundet mest interessant – nemlig mennesker.

Som det søgende menneske jeg er, valgte jeg at uddanne mig til musikolog og sangterapeut hos cand.phil, musikterapeut og behandler Birgit Lynge. Musikolog er en 2-årig coachuddannelse som anvender sangterapi og musik som en blid terapeutisk behandlingsform til at skabe grounding, nærvær og velvære  i krop, sind og sjæl og derved styrke livskraft og -glæde. Jeg blev færdig i 2007.

I 2013 supplerede jeg min viden med uddannelsen til stresscoach, som jeg tog hos erhvervspsykolog Majken Matzau.

Ja, jeg er nysgerrig. Nysgerrig på livet, på hvordan min stemme og sang har positiv effektiv på andre. Og jeg er nysgerrig på, hvordan  at din stemme, din lyd og din sang kan hjælpe dig til bedre livskvalitet.

Derfor arbejder jeg i dag for at få sang ind i sundhedssystemet, ud fra et holistisk perspektiv. Vi skal være hele som mennesker i krop, sind og sjæl. Vi skal have det hele menneske i centrum og det vil jeg gerne bidrage til.